ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΩΠΗ ΕΞΟΥΣΙΑ

Αρκετές προτάσεις ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα στη Κέρκυρα και στην υπόλοιπη Ελλάδα για τις συνενώσεις Δήμων και το πως θα διαφοροποιηθεί ο χάρτης της Κέρκυρας, μετά απο αυτές. Κάποιοι μίλησαν για 6 Δήμους σε όλο το νησί, κάποιοι για 4 και κάποιοι ακόμη και για 2 Δήμους σε όλο το νησί. Βοράς και Νότος δηλαδή.








Γράφουν οι:

Άρης Ηλίας

Γιάννης Κουτσούρης

Δημήτρης Παπαδόπουλος



Με έκπληξη και έντονο προβληματισμό όμως είδαμε οτι στους μελλοντικούς χάρτες, σχεδόν όλο το βόρειο συγκρότημα του νησιού θα αποτελεί ένα ενιαίο Δήμο. Και τίθενται τα εξής ερωτήματα:
Ποιά είναι η θέση της Δημοτικής μας αρχής πάνω στο θέμα;
Μας συμφέρει η περιοχή που αποτελεί τώρα το Δήμος μας να συγχωνευθεί με 3-4 ακόμη Δήμους, μεγαλύτερους σε πληθυσμό και έκταση απο το δικό μας;
Το γεγονός ότι είμαστε λιγότεροι σε πληθυσμό δεν θα οδηγήσει και σε μικρότερη εκπροσώπηση στις αποφάσεις που θα παίρνονται και θα αφορούν άμεσα το τόπο μας;
Θα γνωρίζει τα προβλήματα του τόπου μας απο πρώτο χέρι ο εκάστοτε δήμαρχος που θα προέρχεται απο άλλο τόπο;
Το πιο πιθανό είναι οτι ο εκάστοτε Δήμαρχος δεν θα είναι απο τον τόπο μας. Θα μειοψηφούν οι σύμβουλοι απο το μέρος μας. Τις αποφάσεις για το τόπο μας θα λαμβάνουν άνθρωποι που δε θα γνωρίζουν τις ανάγκες μας. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε λάθος ή καθόλου έργα για τον τόπο μας.
Γνωρίζουν όλοι οι δημότες του Δήμου Κασσωπαίων οτι ακόμη και τώρα υπάρχουν "γκρίνιες" για τα έργα σε κάθε κοινότητα του Δήμου, απο τις διαφορετικές κοινότητες. Ακόμη και αν δεν υπάρχει μεροληψία απο το μέρος της Δημοτικής αρχής, όσον αφορά τη πραγματοποίηση έργων στο κάθε μέρος. Επιπλέον μετά το "Καποδίστρια 1" που εφήρμοσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ με τις συγχωνεύσεις Δήμων και κοινοτήτων, τα αποτελέσματα ήταν δραματικά όσον αφορά τα οικονομικά σκάνδαλα και τα μισοτελειωμένα ή μη λειτουργικά έργα.
Μπορεί να αυξήθηκαν οι χρηματοδοτήσεις, εξαιτίας του μειωμένου αριθμού Δήμων και κοινοτήτων, όμως αυξήθηκαν και πολύ περισσότερο τα σκάνδαλα. Τα παραδείγματα είναι εκατοντάδες και έχουμε "εμπειρία" και απο την προηγούμενη δημοτική μας αρχή.
ΟΙ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
Πρίν γίνει Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία είχε ταχθεί ενάντια στο πρόγραμμα "Καποδίστριας 1". Τώρα που είναι στην διακυβέρνηση σχεδιάζει και θέλει να εφαρμόσει τον "Καποδίστρια 2". Δεν είναι περίεργο; Στο παρασκήνιο όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι που θέλει συγχωνεύσεις Δήμων, Νομαρχιών και Επαρχιών με απώτερο σκοπό τη δημιουργία μόνο επαρχιών και τη κατάργηση των μέχρι τώρα συνόρων των κρατών όπως σήμερα υφίστανται. Οι επαρχίες αυτές θα διοικούνται με βάση το Ευρωσύνταγμα, απο τις Βρυξέλλες. Το ελληνικό σύνταγμα θα καταργηθεί αφού θα ισχύει το Ευρωπαϊκό για όλους. Έχει διαβάσει κάποιος απο εσάς που διαβάζετε το άρθρο αυτό το ευρωσύνταγμα; Γνωρίζετε τι γράφει; Είναι 300 σελίδες το Ευρωσύνταγμα ενώ έχει 3000 υποσελίδες. Στην Ευρωβουλή για να το διαβάσουν οι βουλευτές έφτιαξαν ειδικές επιτροπές απο ειδικούς που το μελετούν. Oι περισσότεροι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν το έχουν διαβάσει.
Δεν είναι απίστευτο; Υπερψήφισαν στο ελληνικό κοινοβούλιο υπέρ του Ευρωσυντάγματος και δεν το είχαν διαβάσει οι περισσότεροι. Τους ψήφισε ο ελληνικός λαός για να δώσουν τις κεντρικές εξουσίες της χώρας σε ξένους;
Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρχε ο «Καποδίστριας 2». Σε τέτοια σημαντικά ζητήματα, όπως το Ευρωσύνταγμα και ο Καποδίστριας 2, θα έπρεπε να αποφασίζει ο ελληνικός λαός και όχι οι βουλευτές. Δυστυχώς όμως τις τελευταίες δεκαετίες, δεν επιτρέπουν στον ελληνικό λαό να εκφράσει την άποψή του με δημοψήφισμα, όπως γίνεται σε άλλες «δημοκρατικές» χώρες.
Αυτό δείχνει ολοφάνερα ότι δεν διοικούν πραγματικά, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά απλώς εκτελούν έξωθεν εντολές.
Είναι γεγονός ότι αν υλοποιηθεί ο «Καποδιστριας 2» θα έρθουμε αντιμέτωποι με μια απρόσωπη εξουσία. Είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο ένας δήμαρχος να μπορεί να λύσει τα προβλήματα της κάθε περιοχής, αφού η έκταση του κάθε δήμου, σύμφωνα με τον «Καποδίστρια 2» θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι είναι τώρα. Κοιτάξτε τη στιγμή που μιλάμε πόσα προβλήματα εμφανίζονται καθημερινά στο Δήμο μας και πόσα περιμένουν να λυθούν. Φανταστείτε να πρέπει μια δημοτική αρχή να καλύψει τις ανάγκες όλου του Βορείου συγκροτήματος.
Ακόμη τα οικονομικά χαρακτηρηστικά διαφέρουν άπο μέρος σε μέρος. Οι ανάγκες της κάθε περιοχής είναι εντελώς διαφορετικές. Άλλες είναι π.χ οι ανάγκες της Αχαραβης, άλλες της Κασσιώπης, άλλες του Νησακίου. Άρα κάταλαβαίνεται την κατάσταση που θα επικρατήσει. Θα δημιουργηθεί ένα διοικητικό χάος, όσο ικανός και αν είναι ο εκάστοτε δήμαρχος.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ
Εμείς απο την πλευρά μας πιστεύουμε οτι πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση είναι στην μορφή που ήταν πρίν τον «Καποδίστρια 1». Μικρές κοινότητες που θα διοικούνται απο άτομα τις περιοχής, τα οποία σίγουρα θα γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα του τόπου τους και ακόμη πιο εύκολα θα μπορούν να «ελέγχονται» απο τους κατοίκους. Βέβαια οι χρηματοδοτήσεις για κάποια έργα ίσως είναι μικρότερες. Όμως θα μπορούν με καλή και τίμια διαχείριση να είναι υπεραρκετές. Δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση το δόγμα που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που λέει «ενωθείτε για να σας δώσουμε μεγαλύτερα κεφάλαια». Όσα κεφάλαια είναι να δοθούν για την ανάπτυξη των περιοχών να μοιράζονται ισόποσα και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.




Δεν υπάρχουν σχόλια: