Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ


Την τελευταία δεκαετία το ζήτημα της αγοραπωλησίας γής αλλά και σπιτιών σε παλαιούς συνοικισμούς εχεί λάβει τεράστιες διαστάσεις. Αρκεί κάποιος να κάνει μια βόλτα στην Κέρκυρα και θα συναντήσει παντού ταμπέλες σε κτήματα που γράφουν «ΠΩΛΕΙΤΑΙ».

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός μεσιτικών γραφείων δείχνει του λόγου το αληθές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο διαδίκτυο βρήκαμε δηλωμένα 32 μεσιτικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα. Είναι γνωστό όμως ότι υπάρχουν, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των μεσιτών περίπου 200-300 ακόμη αδήλωτοι μεσίτες. Να προσθέσουμε στα παραπάνω, ότι δεν κάνουν μεσιτίες για σπίτια και οικόπεδα μόνο τα γραφεία αλλά και άτομα τα οποία μόνα τους κανονίζουν τις αγοραπωλησίες σε κάθε χωριό. Ο αριθμός όμως και μόνο των «δηλωμένων» μεσιτικών γραφείων είναι αρκετός για να δείξει ότι στην Κέρκυρα τη στιγμή αυτή οι αγοραπωλησίες γής βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Υπολογίστε ότι το κάθε γραφείο προτείνει προς πώληση 50-100 αγροτεμάχια ή σπίτια, οπότε τα προς πώληση ακίνητα στο νησί είναι χιλιάδες και αυτό φαίνεται από τις χιλιάδες κυριολεκτικά ταμπέλες.

Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα κάτω απο την ανοχή και την υποστήριξη κάποιων «προοδευτικών» που υποστηρίζουν οτι ξεπουλώντας τη γή σε ξένα κεφάλαια θα αναπτυχθεί το νησί. Επιπλέον κάποιοι «πονηροί» κατάφεραν να περάσουν την άποψη σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ότι από τη στιγμή που δεν έχουν άμεσο κέρδος απο τα κτήματά τους (και ειδικότερα από την παραγωγή λαδιού) η καλύτερη λύση είναι να τα πουλήσουν. Αυτό μας θυμίζει τη δύσκολη θέση που βρίσκονται κάποιες χώρες της Άπω Ανατολής και αναγκάζονται να πωλούν οι άνθρωποι τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που τους έμειναν με κάποια αξία, τα όργανά τους, π.χ το ένα νεφρό τους για να αγοράσουν τα απαραίτητα. Το να πουλάς λοιπόν τα κτήματά σου, το πατρικό σου εκεί που γεννήθηκε ο πατέρας σου ή ο παππούς σου είναι σα να πουλάς τα όργανά σου. Απαξιώσαμε τη γή μας, ξεχνώντας ότι κάποιοι θυσίασαν τη ζωή τους για να την ελευθερώσουν ή για να την αποκτήσουν και τώρα κάποιοι τη βλέπουν απλώς κερδοσκοπικά.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Πρέπει να αναφερθεί οτι η απαξίωση της γής ήρθε μέσα απο μια πολύχρονη «προσπάθεια» των αρμόδιων (ανεύθυνων) αρχών για την προστασία της ελιάς απο τις διάφορες αρρώστιες. Με τα συνεχόμενα λάθη τους, είτε αυτό ήταν αεροψεκασμοί είτε κακή μελέτη για τις αρρώστιες της ελιάς, οδήγησαν στο να πέσει η τιμή του λαδιού και η ποιότητά του, απομακρύνοντας έτσι τις νέες γενιές Κερκυραίων απο το να καλλιεργούν τα κτήματά τους και να είναι κερδοφόρα. Οι ενισχύσεις που δόθηκαν για την βελτίωση της παραγωγής πήγαν σε καταναλωτικές δαπάνες και έτσι ο κερκυραϊκός ελαιώνας γνώρισε πλήρη υποβάθμιση.

Τώρα όσον αφορά την ανάπτυξη που θα έρθει αν πουλήσουμε τα κτήματά μας, όπως υποστηρίζουν κάποιοι, είναι και αυτό ένας μύθος που μπορεί να καταριφθεί εύκολα:

Όταν ξένα κεφάλαια αγοράζουν τη γή, η εγχώρια οικονομία δεν ανακυκλώνεται και δεν υπάρχει παραγωγή έργου. Πόσοι πωλητές έκαναν σημαντικές επενδύσεις με τα κεφάλαια που πήραν; Τα χρήματα καταναλώνονται για προϊόντα εισαγόμενα, όπως αυτοκίνητα, ή για καθημερινή κατανάλωση οπότε μετά από λίγα χρόνια δημιουργείται μείωση ρευστότητας. Επίσης όλοι αυτοί που αγοράζουν γή κτίζουν βίλες. Αρχικά το κάνουν για προσωπική χρήση, να έρχονται στις διακοπές τους αλλά πολλοί από αυτούς τις ενοικιάζουν και χωρίς μάλιστα να είναι δηλωμένες στον ΕΟΤ, οπότε κερδίζουν χρήματα. Τα χρήματα αυτά όμως φεύγουν στο εξωτερικό όπως και το κέρδος από όλες τις επιχειρήσεις ξένης ιδιοκτησίας.

Μία ακόμα αρνητική συνέπεια είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος λόγω της πυκνής δόμησης. Άλλο πράγμα είναι π.χ. να υπάρχουν στο δήμο μας 200 βίλες μέσα σε ένα όμορφο περιβάλλον που θα εξασφαλίζουν εισόδημα στους ντόπιους και άλλο 1000. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται σταθερά η αξία που έχουν αυτές των ντόπιων. Κοιτάξτε στο διαδίκτυο και θα δείτε βίλες που χτίστηκαν πριν από 20-30 χρόνια και δεν ανανεώθηκαν γιατί δεν είχαν χρήματα αφού έμειναν για μια δεκαετία ξενοίκιαστες. Τώρα πωλούνται.

Ουσιαστικά καταδικάζουμε τα παιδιά μας ως κηπουρούς και υπηρέτες στις επαύλεις των πλουσίων που εξαγοράζουν τον τόπο μας. Μπορείτε να φανταστείτε τα εγγόνια μας και τα δισέγγονά μας κάτω από ποιες συνθήκες θα ζούν στη γή των πατέρων τους; Θα είναι υποτελείς των νέο-φεουδαρχών όπως όταν η Κέρκυρα και τα Ιόνια Νησιά βρίσκονταν υπο βενετική κατοχή και αγγλική «προστασία» και ελάχιστοι «ντόπιοι» είχαν γή. Καταλαβαίνουμε βέβαια ότι κάποιοι κερδίζουν χρήματα από την κατασκευή και συντήρηση των πολυτελών αυτών κατοικιών, αλλά το φαινόμενο εν μέρει θα είναι προσωρινό, λόγω του ότι η ανοικοδόμηση κάποια στιγμή θα σταματήσει γιατί δεν θα υπάρχει διαθέσιμη γη και επιπλέον η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι αρχικά χρησιμοποιούν Έλληνες τεχνίτες, αλλά στη συνέχεια αρκετοί ξένοι ιδιοκτήτες αντικαθιστούν τους Έλληνες τεχνίτες με αλλοδαπούς που τους στοιχίζουν φθηνότερα. Αυτά τα γνωρίζουν οι εργολάβοι. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί βγάζουν τα χρήματα αυτά εκτός χώρας. Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση είναι οι μεσίτες και κάποιοι εργολάβοι και αυτοί προσωρινά.

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ»

Τώρα τελευταία όμως παρατηρείται το φαινόμενο, οι καλύτεροι μεσίτες να είναι ξένοι. Πλουτίζουν πουλώντας την Κερκυραϊκή γή. Κυκλοφορούν ήδη έντυπα μόνο στα αγγλικά, όπως το Corfu News” που εκδίδεται από τον κ. Χάρη Τσουκαλά, που έχει την εκπομπή «Επιστροφή στην παράδοση» στο Corfu Channel και καλεί τους Άγγλους να αγοράσουν την Πατρίδα μας και παράλληλα προπαγανδίζουν την πιθανότητα απόσχισης της Κέρκυρας από την υπόλοιπη Ελλάδα (δείτε μόνοι σας www.corfunews.gr). Θα θέλαμε να προσθέσουμε ακόμη ότι δημιουργήθηκε ραδιοσταθμός στην αγγλική γλώσσα και απευθύνεται στους «ντόπιους» Άγγλους (ο σταθμός αυτός έχει περίεργες παραμέτρους τις οποίες θα εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο). Απο τη μελέτη των άρθρων που δημοσιεύουν τα προηγούμενα έντυπα βλέπουμε καθαρά ότι δεν είναι απλή αγοραπωλησία, αλλά πρόκειται για ένα τύπο νέο-αποικισμού της Κέρκυρας, με σκοπό την αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού (ειδικά της Βόρειας Κέρκυρας). ** Πρέπει να αναλογιστεί σοβαρά τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι δημοτικές αρχές τις συνέπειες αυτού του φαινομένου και ας πάψουν επιτέλους οι μεν να αυξάνουν τη διαφθορά και το ρουσφέτι και οι δε να ασχολούνται με ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας.

Πρέπει να θεσπιστεί επειγόντως νομοθετικό πλαίσιο που θα επιτρέπει συγκεκριμένο ποσοστό πώλησης γής και κατοικιών σε ξένους επενδυτές κάτω απο τον αυστηρό έλεγχο του κράτους. Για παράδειγμα στη Γαλλία το επιτρεπτό όριο πώλησης γής ανα περιοχή είναι 8%,ενώ στο Dubai οι ντόπιοι δεν πωλούν τη γή τους αλλά κερδίζουν από αυτή μέσα από μακροχρόνιες μισθώσεις. Δηλαδή νοικιάζουν το κτήμα τους για 20-30 χρόνια αλλά δεν το πουλάνε. Εδώ η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα το ποσοστό γής που έχει ξεπουληθεί σε ξένους και ουδείς φροντίζει, απο τις αρμόδιες αρχές, να διεξάγει έρευνα για το ποσοστό γής που ήδη ανήκει σε ξένους. Ο δήμος Κασσωπαίων έχει μόνο 2500 χιλιάδες κατοίκους και δεν ξέρουμε πόσοι είναι με ξένη υπηκοότητα, ενώ στην περιοχή μας πραγματοποιούνται οι περισσότερες αγοραπωλησίες. Καλούμε τη δημοτική αρχή να γίνει επειγόντως έρευνα για το θέμα. Είμαστε σίγουροι οτι αν πραγματοποιηθεί αυτή η έρευνα τα αποτελέσματα θα είναι απογοητευτικά για την περιοχή μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε απλοί διαχειριστές της γής. Οι πρόγονοί μας αυτή τη γή την πότισαν με ιδρώτα και αίμα. Τελικά έφτασε στα χέρια μας και σήμερα ως αντάλλαγμα στους προγόνους μας τη «χαρίζουμε» για μερικά αργύρια, τα οποία «επενδύουμε» σε ένα μεγάλο ποσοστό στο να αγοράσουμε ένα αυτοκίνητο ή στο να φτιάξουμε μια βίλα, ξεχνώντας ότι η γή δεν χάνει ποτέ την αξία, ενώ μια βίλα έχει χρόνο εμπορικής αξίας μόνο μερικές δεκαετίες.

Πιστεύουμε ότι η γη αποτελεί σταθερή αξία για τον ιδιοκτήτη της. Ολα τα άλλα σπίτια, αυτοκίνητα, μετρητά χάνουν σταδιακά την αξία τους. Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στα «εύκολα» κέρδη που μας δίνουν οι πωλήσεις αυτές!!

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Πριν από ένα χρόνο στην εφημερίδα «Κρητικό Βήμα», δημοσιεύτηκε η δήλωση μιας Κρητικιάς: «Μου προσέφεραν τριπλάσια τιμή για να αγοράσουν το κτήμα μου, εφ’ όσον δίνουν τόσα χρήματα κάτι κρύβεται πίσω από αυτή την αγοραπωλησία. Και εγώ, λοιπόν δεν πουλάω το κτήμα μου όσα και να δίνουν». Και πράγματι μετά από λίγους μήνες επενδυτές από το Λονδίνο αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις στη Κρήτη και κάποιοι μιλούν φανερά για απόσχιση της Κρήτης από την Ελλάδα. Ότι ακούμε τώρα και στην Κέρκυρα από την εκπομπή «Επιστροφή στην παράδοση» στο Corfu Channel.

Πιστεύουμε ότι για αυτό το θέμα πρέπει να δραστηριοποιηθεί οπωσδήποτε η τωρινή δημοτική αρχή και κάθε άλλος αρμόδιος κρατικός φορέας, καθώς επίσης και οι πολιτιστικοί σύλλογοι. Αυτό είναι πρωτεύον θέμα για τον τόπο μας και οι δύο αυτές αρχές είναι θεματοφύλακες του τόπου.

Δρόμοι, σκουπίδια, αφαλατώσεις και κομματικές διενέξεις είναι δευτερεύοντα μπροστά σε τέτοια ζητήματα τα οποία πρέπει να μας βρίσκουν αλληλέγγυους και όχι διαιρεμένους.

** Ας μην βιαστούν κάποιοι αυτό-αποκαλούμενοι «προοδευτικοί» να μειδιάσουν ειρωνικά και να σχολιάσουν στο καφενείο ότι γινόμαστε υπερβολικοί. Ας ανοίξουν ένα βιβλίο Ιστορίας και θα δουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία του νησιού. Έχει συμβεί επανειλημμένα και με τους Άγγλους και με τους Ιταλούς στα νεότερα χρόνια, με άσχημη μάλιστα κατάληξη. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται «ρευστή» και τίποτα πια δεν είναι δεδομένο γι’ αυτό καλύτερο να προλαβαίνουμε παρά να θεραπεύουμε.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

einai tragiko pou oi perioxes me to anektimito kalos kai tin pio fantastiki thea den anoikoun pleon sta paidia mas, alla se xenous :(

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είναι κάμποι;
Μην ειναι τα άσπαρτα ψηλά βουνά;
Μην είναι ο ήλιος που χρυσολάμπει;
Μην είναι τα άστρα της τα φωτεινά;
Μην είναι κάθε ρηχό ακρογιάλι;
και κάθε χώρα της με τα χώρια;
Κάθε νήσακι της που αχνά προβάλλει;
Κάθε της θάλασσα,κάθε στερία;
Μην είναι τάχατε τα ερειπωμένα αρχαία μνημεία της χρυσή στολή
που η τέχνη εφόρεσε και το καθένα
μια δόξα αθάνατη αντιλαλεί;
Ολα πατρίδα μας!Κι αύτα και εκείνα,
και κάτι που χούμε μες τη καρδία
και λάμπει αθώρητο σαν του ήλιου αχτίνα και κράζει μέσα μας Εμπρός παιδιά!
Ιωάννης Πολέμης(1862 1924)

Εμπρός και σείς ηλίθιοι! ξεπουλήστε τη πατρίδα,καταδικάστε τα παίδιαα μας ξένα στον τόπο τους.Για να μπορείτε τώρα να απολαμβάνετε πολυτελείς λαμαρίνες και αγρίκο πλούτο,βγαλμένο οχι με τον ιδρώτα σας αλλά με τον ιδρώτα και το αίμα των προγόνων μας

Ανώνυμος είπε...

ΑΔΕΛΦΙΑ...
Αυτά τα χώματα δεν βολεύονται κάτω απο ξένα χέρια.Ποτέ δεν βολεύτηκαν!...Αυτά τα χώματα ορίζουν τη μοίρα μας στο βάθος του χρόνου
Μέσα τους είναι σκεπασμένοι οι ένδοξοι προγόνοι μας,οι πατεράδες μας,οι μανάδες και τα παιδιά μας...
Αυτά τα χώματα είμαστε μείς,και τά προδόνουμε...Αργά η γρήγορα όμως θα ναί πάλι δικά μας...Αυτή είναι η ιστορία...Και οι έλληνες είναι μαθημένοι απο παλιά, πολύ παλιά...να τη ποτήζουνε με το αίμα τους...