Στο... σφυρί εκατοντάδες ξενοδοχεία

Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο ? όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση





Του Βασίλη Σ. Κανέλλη

Απο την ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ιός... πωλήσεων σε τιμή ευκαιρίας εκατοντάδων ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, προκαλεί η οικονομική κρίση και ειδικά η «βουτιά» της τουριστικής κίνησης. Ξενοδοχειακές μονάδες μικρής, μεσαίας αλλά και μεγάλης δυναμικότητας με δεκάδες κρεβάτια βγαίνουν στο σφυρί τους τελευταίους μήνες, χωρίς πάντως να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον. Οι ιστοσελίδες πολλών ελληνικών και ξένων μεσιτικών γραφείων έχουν κατακλυστεί από αγγελίες για την παραχώρηση ξενοδοχείων.

Αν και οι προσπάθειες των μεσιτών για πώληση τέτοιων ακινήτων ήταν γνωστές από παλιά, εντούτοις από πέρυσι παρουσιάζεται έκρηξη στον αριθμό των παραχωρούμενων μονάδων.

Η κρίση που πλήττει σχεδόν όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας έχει φέρει σε δεινή θέση πολλούς επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να φύγουν από το χώρο πουλώντας -ορισμένες φορές- όσο όσο την περιουσία τους. Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησος, νησιά του Ιονίου, αλλά και Μύκονος και Σαντορίνη έχουν αυτήν την περίοδο δεκάδες ξενοδοχεία προς πώληση.

Κι αν περίμενε κανείς ότι πρόκειται για μικρές μονάδες κάνει λάθος αφού στα site των μεσιτών έχουν ?κρεμαστεί? αγγελίες για επιχειρήσεις με 300 και 400 δωμάτια. Πληροφορίες αναφέρουν δε ότι στο παιχνίδι των αγοραπωλήσεων έχει εμπλακεί ξενοδοχειακή μονάδα στο κέντρο της Αθήνας, που διαθέτει περίπου 420 δωμάτια και πωλείται με ένα ποσό γύρω στα 70 εκατ. ευρώ.

Ανάλογες αγγελίες υπάρχουν για ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα κι άλλες μεγάλες πόλεις, όμως, το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες φαίνεται κυρίως σε Κρήτη και Ρόδο. Εκεί τα τελευταία χρόνια κτίστηκαν δεκάδες μονάδες προκειμένου να εξυπηρετήσουν το μεγάλο τουριστικό κύμα από το 2004 μέχρι πέρυσι. Πολλές επιχειρήσεις έπεσαν έξω αλλά αρκετοί επιχειρηματίες σπεύδουν να πουλήσουν τώρα για να γλιτώσουν τα χειρότερα.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία που βγαίνουν στο σφυρί είναι μικρομεσαία, αξίας από 2 έως 15 εκατ. ευρώ.

Το δέλεαρ για τους υποψήφιους αγοραστές είναι πολυετή συμβόλαια με tour operators για κλεισμένες κλίνες που αποφέρουν σταθερό εισόδημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι, όμως, και οι χαμηλές τιμές πώλησης για ξενοδοχεία... μπουτίκ, ανακαινισμένα και με καλές μελλοντικές προοπτικές.

Από το ''ψάρεμα'' των ιστοσελίδων με τέτοιες αγγελίες μπορεί να βρει κανείς καλές ευκαιρίες και πολλές εκπλήξεις.

Για παράδειγμα, στην Αθήνα εκτός από το ξενοδοχείων των 70 εκατ. ευρώ προς πώληση είναι μονάδα 3 αστέρων έναντι 18 εκατ. ευρώ. Στη Θεσσαλονίκη παραχωρούνται τουλάχιστον πέντε ξενοδοχεία με τιμές έως 20 εκατ. ευρώ.

Είναι γνωστή, επίσης, η πρόθεση του επιχειρηματία, Μπ. Βωβού, να βρει αγοραστή για το τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων στον Πόρο έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και για το έργο στο Σούνιο όπου προβλέπεται η ανάπτυξη τριών ξενοδοχείων.

Κρήτη

Η αγορά τουριστικών ακινήτων στην Κρήτη περνά δύσκολες ημέρες με εκατοντάδες εξοχικές κατοικίες να πωλούνται την περίοδο αυτή. Οσο για τα ξενοδοχεία, γνώστες της αγοράς αναφέρουν ότι ανέρχονται σε δεκάδες αυτά που έχουν βγει προς πώληση. Ακόμη και οι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Ελούντα, η Χερσόνησος, τα Μάλλια, τα Χανιά χτυπήθηκαν από την κρίση και πλέον οι πολλοί επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα. Στο νησί, και συγκεκριμένα στα Χανιά πωλείται ξενοδοχείο 12.200 τ.μ. έναντι 49 εκατ. ευρώ αλλά και ακόμη ένα στην ίδια περιοχή με 195 δωμάτια έναντι 22 εκατ. ευρώ. Ακόμη στο Ηράκλειο μονάδα με 347 δωμάτια διατίθεται αντί 50 εκατ. ευρώ, δύο ξενοδοχεία στην Ελούντα αντί 12 εκατ. ευρώ κι ένα στον Αγιο Νικόλαο αντί 12 εκατ. ευρώ. Τέλος, ευκαιρία θεωρείται 4στερο ξενοδοχείο με 120 κλίνες αντί 3,5 εκατ. ευρώ και στα Μάλλια μονάδα 4 αστέρων με 46 δωμάτια και 115 κλίνες αντί μόλις 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ρόδος

Περισσότερα από 20 ξενοδοχεία έχουν βγει στο σφυρί ενώ υπάρχουν ορισμένα που ενώ ξεκίνησαν να κτίζονται έχουν μείνει στα... μπετά και τώρα πωλούνται σε πολύ καλή τιμή. Στο Φαληράκι πωλείται ξενοδοχείο δυναμικότητας 330 δωματίων αντί 23 εκατ. ευρώ, επίσης στην Ιξιά, μονάδα με 342 δωμάτια αντί 35 εκατ. ευρώ. Αλλες αγγελίες αναφέρουν ότι υπάρχει στο κέντρο της πόλης ξενοδοχείο με 141 δωμάτια που πωλείται 18 εκατ. ευρώ καθώς και στην γνωστή περιοχή Αφάντου διατίθεται προς 23 εκατ. ευρώ μονάδα με 20 δωμάτια και 20 σουίτες.

Αλλες περιοχές

Στη Ζάκυνθο με 40 εκατ. ευρώ μπορεί κάποιος να αποκτήσει μονάδα με 376 δωμάτια ενώ στην Κέρκυρα με 42 εκατ. ευρώ ξενοδοχείο με 250 δωμάτια και 50.000 τ.μ. Στην Πάρο, και συγκεκριμένα στην Παροικιά, πωλείται resort 8.000 τ.μ. με 24 δωμάτια και δουίτες αντί 8 εκατ. ευρώ ενώ στον Ορνό Μυκόνου με 44 εκατ. ευρώ πωλείται μονάδα με 33 δωμάτια και 3 σουίτες. Αλλά και στο Πήλιο, με θέα στο Αιγαίο πωλείται μικρή επιχείρηση 11 δωματίων με 2,5 εκατ. ευρώ καθώς και στο Καρπενήσι 24 δωμάτια διατίθενται αντί 9 εκατ. ευρώ. Τέλος, στην Αιτωλοακαρνανία ξενοδοχείο 140 δωματίων πωλείται με 14 εκατ. ευρώ και τέλος στη Ζάκυνθο διατίθεται το 4άστερο Caravel Hotel Zante με 13,5 εκατ. ευρώ.

Απουσιάζουν οι αγοραστές
Η έλλειψη ρευστού «μπλοκάρει» τα deals


Ξενοδοχεία υπάρχουν προς πώληση όχι όμως και αγοραστές την περίοδο αυτή που το ρευστό είναι η πρώτη επιλογή των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Jones Lang LaSalle, το α' τρίμηνο του 2009 καταγράφηκε μείωση 81% στις πωλήσεις ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Εκτιμάται δε ότι οι θα πουληθούν μονάδες συνολικής αξίας μόλις 5 δισ. ευρώ, ποσό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών. Οι πωλητές προσπαθούν να πετύχουν την καλύτερη δυνατή τιμή, οι υποψήφιοι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επίπεδα, κι έτσι τα deals δεν κλείνουν. Στην Ελλάδα, η διαφαινόμενη συνέχιση της κρίσης, αλλά και η έλλειψη ρευστού εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν μεγάλες επενδύσεις, εμποδίζει τις συμφωνίες με αποτέλεσμα οι αγγελίες να μένουν για μήνες στα μεσιτικά γραφεία και ο κλάδος να περνά δύσκολες ημέρες.

Οι αριθμοί της κρίσης

1. 10% λιγότεροι τουρίστες θα έλθουν φέτος στην Ελλάδα σε σύγκριση με το 2008, γεγονός που σημαίνει ότι 1,5 εκατ. επισκέπτες δεν θα κάνουν τουρισμό στη χώρα μας.

2. 580 χιλιάδες τουρίστες λίγοτεροι το α’ εξάμηνο 2009, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι.

3. 30% έως 50% κυμαίνεται η πληρότητα των ξενοδοχείων ακόμη και σε περιζήτητες περιοχές.

4. 40% είναι η μείωση της τουριστικής κίνησης στην Αθήνα.

5. 20 χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού υπολογίζεται ότι έχασαν τη δουλειά τους κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009.

6. 50% - 80% έκπτωση προσφέρουν πολλά ξενοδοχεία για πολυήμερες διακοπές, ακόμη και τον Αύγουστο.

7. Εκατοντάδες ξενοδοχεία έχουν βγει στο σφυρί σε τιμές πολύ χαμηλότερες απ’ ό,τι πέρυσι. Ακόμη και 5άστερα συγκροτήματα πωλούνται.

8. Ραγδαία αύξηση των αγγελιών για πώληση ξενοδοχειακών μονάδων από μεσιτικά γραφεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: