200.000 Έλληνες πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση.

Διακόσιες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από αλκοολική εξάρτηση, 5.000 θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που σχετίζονται με την κατάχρηση αλκοόλ, ενώ το 30% των έφηβων μαθητών έχει πιει περισσότερες από 20 φορές σε ένα χρόνο, με ιδιαίτερη προτίμηση στα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως το ουίσκι και η βότκα.
Όλα τα παραπάνω, αποτελούν στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια ημερίδας που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, από την Ελληνική Εταιρία Μελέτης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γενικότερα σε θέματα που αφορούν τις συνέπειες της χρήσης αλκοόλ.
"...Το αλκοόλ, εκτός από το γεγονός ότι προκαλεί εξάρτηση και ευθύνεται για 60 ή και περισσότερους διαφορετικούς τύπους ασθενειών και τραυματισμών, είναι υπεύθυνο και για εκτεταμένες κοινωνικές και συναισθηματικές βλάβες, που εκτείνονται και στον περίγυρο του χρήστη, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος και της ενδοοικογενειακής βίας...", τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ,Ιωάννης Διακογιάννης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αλκοόλ είναι ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας πρόκλησης ασθενειών και πρόωρου θανάτου στην Ευρώπη, μετά το κάπνισμα και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Περίπου 55 εκατομμύρια ενηλίκων Ευρωπαίων, δηλαδή το 15% του ενηλίκου πληθυσμού, καταναλώνουν τουλάχιστον σε επικίνδυνο επίπεδο ποσότητες αλκοόλ.


ΠΗΓΗ





Δεν υπάρχουν σχόλια: