«ΟΧΙ» της «Αντινιώτη» για το Καπαρέλι

«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» 12. 03. 09



Τρίτη 3 Μαρτίου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου είχε από νωρίς κατακλυστεί από τους κατοίκους του Δήμου Κασσωπαίων και της Λευκίμμης. Γυναίκες και παιδιά, ταλαίπωροι αγρότες, ψαράδες και μεροκαματιάρηδες βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της εξουσίας.

Ήρθαν από το Νότο να βροντοφωνάξουν, για μια ακόμη φορά, ότι το έγκλημα που συντελείται εκεί με τη βοήθεια των δυνάμεων καταστολής, ενάντια στην κοινωνική συναίνεση, δεν θέλουν να έχει συνέχεια και δεν δέχονται να νομιμοποιηθεί με την έκδοση άδειας λειτουργίας «ΧΥΤΑ» από το Νομάρχη. Και χρειάστηκε να περιμένουν εφτά ολόκληρες, ώρες ως τις δύο τα ξημερώματα, για να ακούσουν από το Νομάρχη ότι θα τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες… Τόσο νόμιμες όσο μέχρι τώρα στη Λευκίμμη; Όσο και στο Τεμπλόνι;

Καλύτερη τύχη είχαν οι κάτοικοι του Δήμου Κασσωπαίων, που υποψιασμένοι για ενδεχόμενη διγλωσσία του Νομάρχη, ήρθαν να του αποσπάσουν την υπόσχεση για συμπαράταξη κατά της εγκατάστασης της μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στο Καπαρέλι. Αυτοί χρειάστηκε να περιμένουν τέσσερις ώρες χωρίς να μπορούν να κατανοήσουν την «αδυναμία» του Νομάρχη να φέρει εντός 35 ημερών στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για συζήτηση τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, εν γνώσει του ότι σύμφωνα με το Νόμο, παρερχομένης αυτής της προθεσμίας, η γνωμοδότηση του Ν. Σ. εκλαμβάνεται ως θετική, όπως τελικά και έγινε!

Τέσσερις ώρες οι παροικούντες τη Βορειοανατολική Κέρκυρα δεν μπόρεσαν να καταλάβουν, πώς είναι δυνατό ένα έγγραφο προς τη Περιφέρεια, με το οποίο η Νομαρχία τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης της μονάδας στο Καπαρέλι, που φέρει μάλιστα την επίσημη σφραγίδα της Νομαρχίας και υπογράφεται «με εντολή Νομάρχη», να μην είναι έγκυρο! Πιέστηκαν ακόμη να δεχθούν, ότι η καθ’ όλα νέα εγκατάσταση, για της ανάγκες της αδειοδότησης πρέπει να καλείται πλέον «μετεγκατάσταση»…









Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, εν μέσω θυελλωδών αντεγκλήσεων το Ν. Σ. πήρε, τελικά, ομόφωνη απόφαση να συνταχθεί με το Δήμο Κασσωπαίων και να ζητήσουν από το Περιφερειάρχη την ανάκληση της άδειας εγκατάστασης της μονάδας στο Καπαρέλι.

Όμως στην έκτακτη συνέντευξη προς τα τοπικά ΜΜΕ, ο Γενικός Γραμματέας της Π.Ι.Ν. κ. Σωτήρης Βόσδου, δεν άφησε πολλά περιθώρια εφησυχασμού. Μίλησε για τήρηση της νομιμότητας (ως συνήθως), για γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων που δεν δεσμεύουν τις αποφάσεις της διοίκησης (που περιφρονούνται λέμε εμείς), για εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης κλπ., κλπ… - Για την ιστορία θυμίζουμε ότι κατά τη προσπάθεια ανέγερσης του ξενοδοχείου στην Αντινιώτη, πριν τρία χρόνια, δεν είχαμε μόνον αμφισβήτηση αλλά και αναγκαστική ανάκληση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων λόγω καταπάτησης της νομιμότητας.

Και να προσθέσουμε ακόμη, ότι πρόσφατη επείγουσα αναφορά σχετικά με τη κατάφορη παραβίαση των νόμιμων διαδικασιών (με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον), σε εν εξελίξει μεγάλο δημοτικό έργο, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε και στο Τύπο (Κ. Β. 5/2/09) παραμένει από τον κ. Βόσδου αναπάντητη! Αυτό το θέμα αναμένεται να πάρει διαστάσεις…


Ας δούμε όμως, με βάση τα παρακάτω στοιχεία, τι θα σημάνει για το γνωστό, σπάνιου φυσικού κάλους, οικοσύστημα του Ερημίτη, για την ευρύτερη περιοχή και για τη Κέρκυρα και την οικονομία της γενικότερα, η εγκατάσταση στο Καπαρέλι της μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας, δυναμικότητας 250 τόνων ψαριών ετησίως:

Σύμφωνα με την Υ. Α. 15393/2332/2002/ΦΕΚ 1022/Β/02 οι ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν καταταχθεί στις μορφές βιομηχανίας, ήτοι στη κατηγορία Α, υποκατηγορία 1, δηλαδή στα έργα που προκαλούν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μάλιστα σε έντυπο του Υπουργείου Γεωργικής Ανάπτυξης του έτους 2000 με θέμα «Ιχθυοκαλλιέργειες και Θαλάσσιο Περιβάλλον» αναφέρεται ότι για τη αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, οι μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 500 μέτρα.

Άρα μ’ αυτό το δεδομένο, ποια θα πρέπει να είναι η απόσταση ασφαλείας από τις ακτές κολύμβησης; Εκτός από την επιβάρυνση και υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ο κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής είναι υπαρκτός και σύμφωνα με δημοσιεύματα, δερματικά εξανθήματα των λουομένων έχουν εμφανιστεί στο κόλπο Αταλάντης – Θεολόγου του νομού Αττικής που φιλοξενεί τέτοιες μονάδες αλλά και σε άλλες περιοχές τη χώρας.

Σε άρθρο της Καθημερινής της 12/11/2005 με τίτλο «Η Πολιτεία μένει απαθής στη καταστροφή του Αστακού» γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια περιοχή μοναδικού φυσικού κάλλους που με τα δεκάδες «κλουβιά» έχει μεταβληθεί σε βιομηχανική ζώνη, που κάποιες «μέρες το Καλοκαίρι δεν μπορείς καν να πλησιάσεις τη θάλασσα εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς. Το νερό είναι θολό και παίρνει πρασινωπό χρώμα». Τα αλιεύματα έχουν εξαφανιστεί αναγκάζοντας τους ψαράδες να μην ασχολούνται πλέον με το επάγγελμα.

Στην ίδια εφημερίδα ο γνωστός αρθρογράφος Παντελής Μπουκάλας γράφει για τις ακτές της Ακαρνανίας: «Είχαμε θάλασσα πεντακάθαρη, μα πια πέρασε κι αυτή στη δικαιοδοσία της νοσταλγίας. Έχει θολώσει πια. Και το πράσινό της είναι άλλο πράσινο:άρρωστο, απωθητικό».

Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και στον Αμβρακικό Κόλπο και σε πολλά νησιά του Ιονίου που λειτουργούν ιχθυοκαλλιέργειες.

Στο Ριζοσπάστη της 18/04/2004 υπήρχε άρθρο με τίτλο «Διαμαρτυρίες για τις ιχθυοκαλλιέργειες», σύμφωνα με το οποίο η Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων Αττικής με ανακοίνωσή της είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της Π.Ι.Ν. να χωροθετηθούν ιχθυοκαλλιέργειες στο Νομό Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, και κατέληγε με την επισήμανση ότι «Για εμάς η προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς και η υγεία των παιδιών μας δε θυσιάζονται στη λογική του κέρδους...».
Στην από 12/06/2008 σχετική αναφορά διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για τόνους τροφών που κατακάθονται καθημερινά κάτω από τα κλουβιά, περιττώματα ψαριών, αντιβιοτικών και χημικών ουσιών κλπ. και ακόμη ότι «η παραγωγή 100 τόνων ψαριών ετησίως ισοδυναμεί με ετήσιο φορτίο λυμάτων 6.900 κατοίκων»!

Άρα η υπό εγκατάσταση μονάδα παραγωγής 250 τόνων ψαριών ετησίως στο Καπαρέλι, θα παράγει ταυτόχρονα τόσα ανεπεξέργαστα λύματα όσα μια πόλη 17.250 κατοίκων! Που σημαίνει ότι είναι τέτοια η ποσότητα ώστε η ρύπανση και η μόλυνση δεν θα περιορίζονται μόνο στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας αλλά με τα ισχυρά ρεύματα που επικρατούν στο κανάλι θα μεταφέρονται νότια έως και τη πόλη της Κέρκυρας και τις ακτές του Ύψου, του Μπαρμπάτη κλπ. και βορειοδυτικά έως τις υπόλοιπες ακτές του Κασσωπιού και της Περίθειας.

Τέλος σε συγκέντρωση που διοργανώθηκε από περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των ιχθυοτροφικών μονάδων τις 4/10/2008 στο Πόρο ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας και αντιπρόεδρος του ΠΑ.Κ.Ο.Ε (Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών) ιατρός κ. Γιάννης Τσαντίρης δήλωσε ότι «οι επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία από τέτοιου είδους παραγωγικές μονάδες είναι μεγάλες και μπορεί να εκδηλωθούν βαριές και μακροχρόνιες ασθένειες, όπως αλλεργίες δερματοπάθειες, κολπίτιδες και σαλπιγγίτιδες στις γυναίκες, και ιδιαίτερα στα παιδιά αλλεργικό άσθμα εξαιτίας εισρόφησης του νερού. Επίσης στα μικρά παιδιά δημιουργούνται στομαχικές διαταραχές εξαιτίας της πολύ υψηλής συγκέντρωσης αμμωνιακών, νιτρικών και άλλων ιόντων του αζώτου…

Αυτά τα δεδομένα θα πρέπει να έχουμε κατά νου σχετικά με το επιχειρούμενο περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα στο Καπαρέλι. Που εκτός από ωρολογιακή βόμβα μεγατόνων στο υπόβαθρο του σπάνιου φυσικού κάλους οικοσυστήματος του Ερημίτη, σημαίνει ότι ο ποιοτικός Τουρισμός που γνώρισε μεγάλη άνθιση για μισό και πλέον αιώνα στη περιοχή, θα αποτελεί γρήγορα παρελθόν (αντίο κ. Ρότσηλδ, αντίο κ. Αμπράμοβιτς, αντίο ανώνυμοι κροίσοι που επιλέξατε το Δήμο Κασσωπαίων ως δεύτερή σας κατοικία).

Ο Ερημίτης θα ερημώσει (θα γίνει όνομα και πράμα δηλαδή), η τοπική κοινωνία θα οδηγηθεί στη πτώχευση και οι εβδομήντα επαγγελματίες ντόπιοι ψαράδες θα εξαθλιωθούν. Όλα θυσία στο βωμό της ασυδοσίας του μεγάλου κεφαλαίου που υπηρετούν πιστά η εξουσία και τα όργανά της.

Μπροστά σ’ αυτή τη πρόκληση, μπροστά στη λεηλασία και καταστροφή του τόπου μας - όταν μάλιστα στο στόχαστρο ίδιας εκμετάλλευσης έχουν μπει και οι λιμνοθάλασσες - κανείς Κερκυραίος δεν πρέπει να μένει απαθής, καμιά περιβαλλοντική οργάνωση δεν πρέπει να απέχει. Χρειάζεται συστράτευση και δυναμική παρουσία με κάθε μέσο, μηδέ εξαιρουμένου και του ακτιβισμού αν είναι απαραίτητο.

Όμως τα καλά νέα έρχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με την υπ’ αριθμό ΣτΕ 2489/2006 απόφασή του, αναστέλλει τη λειτουργία ιχθυοκαλλιέργειας στη Φθιώτιδα με το σκεπτικό ότι «η εγκατάσταση μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση μόνο σε ζώνες αναπτύξεως ιχθυοτροφείων, εγκρινόμενες κατά το άρθρο 24 του Ν. 1650/1986…». Και με την 2435/2008 πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ ανέστειλε με το ίδιο σκεπτικό, φυσικά, μετά από προσφυγή περιβαλλοντικής οργάνωσης, την άδεια λειτουργία μεγάλης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας στη Κεφαλονιά. Εγκεκριμένες «ζώνες αναπτύξεως ιχθυοτροφείων» δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα, ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού.

Εκτός, λοιπόν, από τη βούληση των κατοίκων και τη γνώμη των αιρετών αρχόντων που δεν θα έπρεπε να περιφρονεί ο κ. Βόσδου, δεν δικαιούται να μιλάει εν προκειμένω για νομιμότητα, όταν ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν σέβεται την νομολογία του ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου του Κράτους.

Όταν σκόπιμα επιμένει στον όρο μετεγκατάσταση χωρίς να υπάρχει προηγούμενη εγκατάσταση.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, αν ο Περιφερειάρχης προχωρήσει τελικά στην έκδοση της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, οφείλει ο Δήμαρχος Κασσωπαίων κ. Γ. Πανταζής να την προσβάλει πάραυτα στο ΣτΕ. Και παράλληλα οφείλουμε όλοι εμείς, κατά το παράδειγμα των Λευκιμμιωτών, να μην εφησυχάζουμε αλλά να εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, μιας που οι αποφάσεις του ΣτΕ με διάφορα νομικίστικα προσκόμματα και τεχνάσματα αναβάλλονται και καθυστερούν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ

www.antinioti.com

Σπύρος Σαλβάνος

Πρόεδρος Δ. Σ.




1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν όσα αναφέρθηκαν αληθέυουν τότε αξίζει πραγματικά να δώσουμε συγχαρητήρια στα άτομα γι αυτήν την παρέμβαση, πραγματικά μαζί με τον περιβάλον σώθηκε και ο τουρισμός μας. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι θα επιστρέψουν ακόμα πιο αποφασισμένοι οι κυβερνώντες φασιστο-καπιταλιστές, εφόσον έχουν βάλει σκοπό να διαλύσουν αυτό το τόπο.