ΠΟΥ ΠΑΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ;

Δημοσιεύσαμε στον προηγούμενο "Κασσωπίτη" το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην Υφ. Οικονομικών Π.Δούκα, ξεπερνάει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ και ο κάθε Ελληνας χρωστάει στους τραπεζίτες 140.000 ευρώ. Δηλαδή μια τετραμελής οικογένεια χρωστάει 560.000 ευρώ. Πριν από 20-30 χρόνια η οικονομία του τόπου στηριζόταν κατά κύριο λόγο στην αγροτική παραγωγή.

Ολοι ζήσαμε την απαξίωση του ελαιώνα, την εγκατάλειψη,την ανικανότητα διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, με αποτέλεσμα οι νέοι να προτιμούν να γίνουν «γκαρσόνια» παρά να καλλιεργήσουν τα κτήματά τους. Περάσαμε στο δεύτερο στάδιο κατά το οποίο πολλοί έκοβαν τα δέντρα για να πουλήσουν τα ξύλα. Το επόμενο στάδιο ήταν το μαζικό ξεπούλημα των κτημάτων σε ξένους, προκειμένου να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Να έχουμε δηλαδή ακριβά «τζίπ» και άνεση στο «ποτό».


Η δημοτική αρχή βέβαια αντιλήφθηκε το πρόβλημα και έκανε έρευνα για το πόσο μέρος της γής έχει ξεπουληθεί.
Το μέγεθος τους προβλήματος το αντιλήφθηκε μόνο ένας υπερήλικας του Δήμου μας, όταν μας είπε το εξής καταπληκτικό: «έχεις αντιληφθεί ότι από επιχειρηματίες μας μετατρέπουν σιγά-σιγά σε «υπηρετικό» προσωπικό; Να είσαι βέβαιος ότι αυτό δεν γίνεται τυχαία…»

Και στη συνέχεια μου ανέφερε διάφορα ονόματα πρώην επιχειρηματιών του τόπου, που ζούσαν από τους ελαιώνες τους ή από το τουρισμό και κατάντησαν να καθαρίζουν βίλες ξένων και τουαλέτες. Ή να σκαλίζουν τα δέντρα ξένων μεγαλογαιοκτημόνων. Και είναι ευχαριστημένοι κιόλας που έχουν σταθερό μεροκάμματο. Ετσι λένε οι ίδιοι.

Μια άλλη ομάδα συμπολιτών μας συζητάει το που θα βρεί δουλειά. Ηδη κάποιοι έχουν φύγει εκτός Ελλάδας ή εκτός Κέρκυρας προκειμένου να βρούν μεροκάμματο.
Πως γίνεται οι Ελληνες να μην έχουν μεροκάμματο και οι αλλοδαποί να έχουν; Τι θα συμβεί στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας όταν οι αλλοδαποί θα έχουν δικαίωμα ψήφου και θα ψηφίζουν στις δημοτικές εκλογές και θα έχουν και δικαίωμα αγοράς γής; Συμφωνείτε με την άποψη του Γιώργου Παπανδρέου να ψηφίζουν και οι αλλοδαποί στις επόμενες δημοτικές εκλογές; Αυτό έχει ανάγκη ο τόπος; Να αποφασίζουν μαζί με εμάς για το χωριό μας οι εκατοντάδες ή χιλιάδες αλλοδαποί; Πως έφθασαν οι Σέρβοι να χάσουν το Κόσσοβο; Πριν από 150 χρόνια Αλβανοί εργάτες πήγαιναν να δουλέψουν στα κτήματα στο Κόσσοβο. Σιγά-σιγά αγόραζαν παλιά σπίτια και εγκαταλλελειμένα κτήματα και σήμερα έφθασαν στο σημείο να εκδιώξουν τους Σέρβους.
Το Κόσσοβο για τους Σέρβους είναι ότι η Αττική για εμάς. Γιατί παιδιά μας και τα εγγόνια μας πρέπει να συμβιώνουν με αλλοδαπούς; Ποιος αποφάσισε να μας επιβάλλει την Παγκοσμιοποίηση; Γιατί όλα τα ΜΜΕ ανήκουν σε πλούσιους που είναι υπέρ της Παγκοσμιοποίησης και της Πολυπολιτισμικότητας; Γιατί δεν αντιστεκόμαστε; Εχει πια κανείς αμφιβολία ότι όλα αυτά είναι έξυπνα οργανωμένα και μεθοδευμένα; Δεν σας προβληματίζει ότι ταυτόχρονα σβήνουν και την ιστορία μας από τα σχολικά βιβλία;

Κανείς πια δεν πιστεύει ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι καλύτερος. Ολοι περιμένουν ότι θα είναι χειρότερος και αυτό δείχνει την πεσμένη ψυχολογία των Κερκυραίων.
Ποιος θα ασχοληθεί με αυτό το πρόβλημα; Υπάρχουν ικανά στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση; Απαντήστε μόνοι σας.

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Τάσος Σαλβάνος





Δεν υπάρχουν σχόλια: