"ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 2"


ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ....

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών όσον αφορά το σχέδιο «Καποδίστριας 1» προκύπτει ο παρακάτω πίνακας:

Μέχρι το έτος 1997 Σήμερα

Αριθμός Δήμων 457 900

Αριθμός Κοινοτήτων 5.138 133

Σύνολο 6775 1033

Απο τα προηγούμενα νούμερα βλέπουμε την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και τις κοινότητες της χώρας. Απο 6775 έγιναν 1033 και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τους μειώσει σε 400 δήμους και οι Νομαρχίες απο 52 σκοπεύουν να τις κάνουν 16. Πρίν τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ήταν αντίθετη στο σχέδιο Καποδίστριας 1, πόσο μάλλον στο σχέδιο Καποδίστριας 2. Τι συνέβη και άλλαξε γνώμη; Σίγουρα υπήρξε κάποιο παρασκήνιο που δεν αναφέρεται σε εφημερίδες και στα κατεστημένα ΜΜΕ, παρά μόνο στο διαδίκτυο και σε ειδικά έντυπα.Το σκεπτικό πίσω απο αυτές τις αλλαγές του συγκεκριμένου προγράμματος «Καποδίστριας 2» απο αυτούς που το υποστηρίζουν είναι η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών και η πιο συγκροτημένη διαχείριση πόρων, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν. Ποιά είναι όμως τα πραγματικά επιχειρήματα και τα πραγματικά γεγονότα πίσω απο αυτές τις αλλαγές; Ας δούμε πρώτα τί έγινε με τον «Καποδίστρια 1». Γνωρίζουμε όλοι την χρεωκοπία αρκετών δήμων, αδικαιολόγητη σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις που ελάμβαναν απο διάφορες πηγές, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση,γνωρίζουμε ακόμα την τεράστια κατασπατάληση και καταλήστευση χρημάτων, ενώ υπάρχουν καταγγελίες εις βάρος σχεδόν όλων των δήμάρχων της Ελλάδος. Γνωρίζετε και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το δικό μας δήμο. Υπάρχουν μελέτες του Υπουργείου Εσωτερικών (στο διαδίκτυο) που δείχνουν σχέση χρηματοδότησης και παραγωγής έργου. Απο αυτές τις μελέτες φαίνεται καθαρά οτι παρ’ όλο που είχαν περισσότερα χρήματα η παραγωγή έργου δεν ήταν πραγματικά η αντίστοιχη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένας κοινοτάρχης διαχειριζόταν μικρά ποσά και είχε τη δυνατότητα να κάνει μικρορουσφέτια και να «υπεξαιρέσει» μικροποσά. Όταν οι δήμοι τώρα με το «Καποδίστρια 1» διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ, τα ρουσφέτια και οι «υπεξαιρέσεις» έλαβαν τεράστιες διαστάσεις. Είναι γνωστό ότι ένας δήμαρχος (δε λέμε ονόματα) μέσα σε μια 8ετία απέκτησε 3-4 βίλες, σπίτι στο Λονδίνο και οικόπεδα και μαγαζί στη πρωτεύουσα απο τα «έσοδα» της «επιχείρησής» του. Περιμένουμε και την επόμενη 8ετία με τα έσοδα και πάλι της επιχείρησής του να αποκτήσει αντίστοιχο πλούτο. Και όπως καταλαβαίνετε είναι τόσο «καλομαγειρεμένη» αυτή η απάτη που δεν μπορεί να αποδειχθεί με τιμολόγια και χαρτιά. Συχνά ακούμε δίκες δημάρχων για κακοδιαχείριση των δήμων και οι ορκωτοί λογιστές δεν σταματούν να ελέγχουν τα βιβλία όλων των δήμων τις Ελλάδος. Αν και αυτός ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών δεν είναι ο ενδεδειγμένος για να αποκαλύψει τις απάτες.

Θέλουμε να εστιάσουμε όμως τη προσοχή μας, απο που προέρχεται ο «Καποδίστριας 1» και «Καποδίστριας 2», που προωθείται σε όλη την Ευρώπη. Στο διαδίκτυο βρήκαμε συνενώσεις δήμων και στην Λατινική Αμερική και σε άλλες χώρες της Ασίας. Ποιός είναι ο παγκόσμιος αυτός εγκέφαλος που προωθεί αυτό το σχέδιο; Επίσης βλέπουμε μια απαξίωση της πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα παραδοσιακά κόμματα έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, και ταυτόχρονα βλέπουμε προσπάθειες στην ευρωπαική ένωση, που οδηγούν σε ολιγαρχικές διαδικασίες που απαξιώνουν και καταργούν τη δημοκρατία , η ευρωπαική συνθήκη οδηγεί σε άρχοντες οι οποίοι ούτε θα εκλέγονται ούτε θα ελέγχονται απο το λαό και ενώ μιλούν για αναβάθμιση του κοινοβουλίου, οι υπάρχοντες ευρωβουλευτές , λένε: «ότι δεν γνωρίζουμε ποιοι νομοθετούν στην ευρωπαική ένωση, απλώς μας φέρνουν προς ψήφιση νομοσχέδια άγνωστης προέλευσης όσες και προσπάθειες να έχουμε κάνει δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε ποιοί είναι οι συντάκτες των νομοσχεδίων, εμείς απλώς λέμε ναι ή όχι και προτείνουμε τροπολογίες οι περισότερες των οποίων απορρίπτονται». Όλα τα προηγούμενα πρέπει να μας προβληματίσουνε, είναι φανερό ότι πίσω απο το μικρό αριθμό δήμων και κοινοτήτων βρίσκεται και η προσπάθεια ελέγχου και των επαρχιών, είναι εύκολο να τοποθετήσεις δικούς σου ανθρώπους σε 400 δήμους παρά σε 6.000. Αποδεικνύεται αυτό; Αυτή την ώρα στην Κέρκυρα υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας καινούριων πολιτικών χώρων και στους μικρότερους δήμους απο αφανείς δυνάμεις, πλησιάζουν τους οικονομικά εύρωστους σε κάθε δήμο και προσπαθούν να τους εντάξουν σε μυστικές εταιρείες και μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρησιμοποιούν το προσωπείο της φιλανθρωπικής οργάνωσης όπως οι ροταριανοί σύλλογοι, τεκτονικοί και άλλοι. Το τελευταίο φρούτο είναι η κίνηση «Ηνωμένες πολιτείες Ιονίων Νήσων». Έχουν φτιάξει και σύμβολο, όνομα και προσπαθούν να στήσουν κομματικό μηχανισμό σε όλο το νησί και ζητάει επαναδιαπραυγμάτευση της ένωσης των Ιονίων νήσων με την Ελλάδα , δηλαδή με άλλα λόγια απόσχιση των Ιονίων νήσων απο την Ελλάδα, ταυτόχρονα το State department εμφανίζει την βόρεια Κέρκυρα στους χάρτες του σαν τμήμα της Αλβανίας.

Στην καινούρια Ευρωπαική συνθήκη που υπερψηφίστηκε απο το ελληνικό κοινοβούλιο (στερώντας στους έλληνες πολίτες το δικαίωμα να εκφράσουν την γνώμη τους για την ευρωπαική συνθήκη, σε αυτό συνένεσαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ βλέπετε οι πολίτες είναι καλοί μόνο να ψηφίζουν βουλευτές και όχι να κρίνουν την νέα ευρωπαική συνθήκη η οποία είναι και ισχυρότερη του ελληνικού συντάγματος-πραγματικά μας μετέτρεψαν απο πολίτες σε καταναλωτές και υπανθρώπους, γιατί όταν πιστέυουν ότι δεν έχουμε κρίση και ικανότητα να ψηφίσουμε τότε είμαστε υπάνθρωποι και όχι άνθρωποι) υπάρχει πρόβλεψη απόσχισης μιας περιοχής απο μία χώρα με απλό δημοψήφισμα.

Όλα τα προηγούμενα είναι απλώς γεγονότα, οι δημότες πρέπει να τα διασταυρώσουν μόνοι τους και να πάψουν να πιστεύουν τα γνωστά ΜΜΕ και τις καθησυχαστικές φωνές κάποιων απληροφόρητων κομματαρχών.

Εμείς ξέρουμε ότι όσους πολίτες ρωτήσαμε: «Πότε υπήρχε καλύτερη εξυπηρέτηση, πότε υπήρχε καλύτερη οικονομική διαχείριση, πότε υπήρχαν λιγότερα ρουσφέτια» οι περισσότεροι απαντούν, όταν ήταν κοινότητα, τώρα η ευρωπαική ένωση μας εκβιάζει. : «αν θέλετε χρηματοδότηση , συνενωθείτε» , εμείς απαντούμε , τα χρήματα αυτά μοιράστε τα δίκαια στους δήμους και στις υπάρχουσες κοινότητες όταν οι δήμοι γίνουν πιο μεγάλοι θα γίνει πιο δύσκολος ο έλεγχος απο τους δημότες, οι υπόλοιπες υπηρεσίες ξέρουμε οτι λαδώνονται και η διαφθορά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη απο ότι στο Καποδίστρια 1. Πιστεύουμε δηλαδή ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελείται απο μικρότερες μονάδες και όχι μεγαλύτερες.

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Γιάννης Κουτσούρης

Άρης Ηλίας

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

telika to sxedio kapodistrias 2 tha pragmatopoihthei gia tis epomenes ekloges tha mporouse kapoios na apantisei me ypeythhnothta se auth thn erwthsh
parakalw

Λευκιμμιώτες για την Λευκίμμη είπε...

Το άρθρο σας είναι το πρώτο που αμφισβητεί τον Καποδίστρια 2 και που έτυχε να διαβάσω. Αν και στην σύνταξή του έχει κάποιες ατέλειες, ωστόσο στο πνεύμα του με βρήσκει απόλυτα σύμφωνο. Είχα σκοπό να γράψω ανάλογο άρθρο και στο blog μας αλλά με προλάβατε. Γι αυτό θα ήθελα να μου επιτρέψετε να το μεταφέρω (με τις απαραίτητες ορθογραφικές διορθώσεις βέβαια) στο http://lefkimmiwtes.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

Ελλάς,το μεγαλείο σου βασίλεμα
δεν έχει
και δίχως νέφια τους καίρους
η δόξα σε διατρέχει κι όσες φορές ο ήλιο σου
να σε φωτίσει έρθει
θε να σε βρεί πεντάμορφη
στεφανωνένη,όρθη

Λορέντζος Μαβίλης